Pacte municipal a Tortosa

La política d’un municipi no necessàriament ha de seguir exactament els patrons definits per la política general, doncs sempre cal prioritzar el benestar dels conciutadans per damunt d’interessos de partit, al menys, en teoria. A Tortosa, fa poc, hem pogut viure un exemple de tot plegat.


Com cada quatre anys, en 2019 els electors vam ser cridats a votar per escollir els nostres representants a les Corporacions Municipals, aquestes Eleccions Municipals van transcórrer, en general, sense cap incident remarcable i, en el cas de Tortosa, la formació política liderada per l’actual alcaldessa de Tortosa va ser la més votada, si bé aconseguint només set regidors, quedant a quatre regidors de la majoria absoluta al Ple de l’Ajuntament tortosí, que està en onze regidors.

Com deu ser sabut, les Eleccions Municipals i els Governs Municipals no segueixen exactament les mateixes normes que quan es voten i constitueixen els diversos Parlaments i Governs, siguin aquests autonòmics o estatals. M’explico, segons la Llei, l’alcalde ha de ser escollit d’entre tots els regidors de totes les formacions polítiques presents al Ple Municipal, sent escollit com a alcalde aquell regidor (o regidora) que aconsegueixi més vots d’entre tots ells, sense que li calgui aconseguir cap Majoria Absoluta o Simple. En el cas de Tortosa, la candidata de Junts per Tortosa, la Meritxell Roigé, qui era fins a la data l’alcaldessa en funcions, va aconseguir més vots que els altres regidors, amb la qual cosa va ser nomenada alcaldessa de Tortosa per quatre anys més, això sí, en minoria, doncs la seva formació política té set regidors, a quatre de la majoria absoluta.

Amb relació al Govern Municipal, hi ha una altra característica remarcable i que el fa diferent dels Governs autonòmics o estatals, i no és una altra que el fet que un alcalde no té cap facultat per a dissoldre un Ajuntament i convocar, conseqüentment, una nova Elecció Municipal al municipi afectat. En poques paraules, la composició d’un ajuntament que surti d’una Elecció Municipal s’ha de mantenir sí o sí fins al final del mandat, quatre anys després. Per tant, en el cas de Tortosa, tenint en compte que el Grup liderat per l’alcaldessa no aconseguia la majoria absoluta per a poder governar en solitari, s’intuïa que, aviat o tard, es produiria un Pacte Municipal que permetria sumar algun altre Grup de l’oposició al Govern Municipal i així poder dur a terme la tasca de govern amb més garanties d’èxit.

Tenint en compte la situació política actual que viu el nostre «petit país» (que, permeteu-me, no relataré doncs és força coneguda) i tenint en compte també l’afinitat ideològica, semblava que un possible pacte entre Junts per Tortosa i ERC seria inevitable, més encara si tenim en compte que ERC té quatre regidors i Junts set, per la qual cosa un possible Govern municipal de coalició entre ambdues formacions hauria aconseguit sumar onze regidors, una còmoda majoria absoluta. Semblava inevitable, però malauradament no va ser així, doncs ERC va dir des del primer moment que, a Tortosa, ells no anaven a seguir el mateix model de govern que a la Generalitat de Catalunya i que, per tant, ells preferien quedar-se a l’oposició; d’aquesta manera s’abocava l’actual alcaldessa a la incertesa d’un govern en minoria, amb els inconvenients i riscos que això suposa, els inconvenients referents a poder arribar a consensos en temes que hagin de ser aprovats pel Ple i els riscos derivats de que governar en solitari és, per definició, inestable.

Ja sabem que la política municipal no ha de ser sempre igual que la Nacional, només faltaria, i el cas de Tortosa no hauria de ser cap excepció; de fet, amb una oposició constructiva, un govern en minoria podria ser, fins i tot, bo per la ciutat, ja que les propostes es podrien consensuar bé entre els diversos Grups i així aconseguir una bona governabilitat. Això seria així en un món perfecte, però el món real no ho és, i ben aviat es van poder començar a veure a Tortosa diversos inconvenients, com projectes per la millora de l’Auditori denegats, sent aquesta una obra necessària amb vista a la capitalitat de la Cultura Catalana o pressupostos municipals tombats pel Ple, obligant a prorrogar els Pressupostos municipals de l’any passat i, l’última, una possible moció de censura ardida per alguns Grups de l’Oposició, entre ells, la mateixa ERC, i coneguda per la seva publicació en diversos mitjans de comunicació no fa massa.

Tenint en compte tot això, què ha de fer un govern municipal si vol continuar governant tenint en compte que, sí o sí, el mandat de quatre anys s’ha d’exhaurir abans de tornar a votar, és a dir, que no pot dissoldre la Corporació i convocar noves Eleccions, com sí s’ha fet a les Eleccions Generals? Doncs només li quedaven dues alternatives, o veure com l’oposició li tombava per sistema i sense presentar quasi esmenes totes les iniciatives i esperar així una quasi segura moció de censura posterior, o bé, intentar buscar uns altres aliats amb qui poder fer un pacte municipal que pugués donar estabilitat a la governança de la ciutat. Això segon és el que ha fet el grup municipal que governa a Tortosa, signant un pacte amb el PSC.

Per tant, tenint en compte tot l’anterior, benvingut sigui el pacte amb el PSC, que ha sumat tres regidors més als set de Junts per aconseguir-ne deu, xifra que encara no arriba a la majoria absoluta, sent encara tècnicament possible tenir problemes per tirar endavant certes iniciatives, però que sí que aconsegueix donar molta més estabilitat al projecte. La llàstima és que el pacte no hagi pogut ser amb l’aliat natural, però cal respectar les decisions de cada Grup, que en política municipal no tenen per què ser les mateixes que en Política Nacional, per molt que a molts, personalment, ens pogués agradar més aquesta opció que algunes d’altres, i més, tenint en compte tot el viscut els últims anys.

Això no obstant, ja se sap, la Governança de la ciutat ha de ser el primer i el que ara importa és poder tirar endavant un projecte de govern i anar millorant la ciutat durant els quatre anys vinents, per tant, benvingut qualsevol pacte sempre que aquest sigui fet en interès de les tortosines i els tortosins.

Tortosa, 12-1-2020

Jordi Mulé

Economista

Un comentario sobre “Pacte municipal a Tortosa

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s