Editorials desafortunats

Dintre del gènere periodístic les Editorials tenen una importància cabdal. Una Editorial és un article publicat en qualsevol Mitjà de Comunicació, sigui aquest escrit, radiofònic, televisat o emès per qualsevol altre sistema, en què es s’intenta fer, parafrasejant la Wikipèdia, «un judici institucional formulat en concordança amb la línia ideològica del mitjà». En poques paraules, en un Editorial, per exemple, d’un diari en paper, es fixa la postura i l’opinió d’aquest diari davant dels seus lectors sobre un assumpte en concret, d’aquí la seva importància. Per tant, per damunt dels articles que aquest diari pugui publicar al seu interior, que no deixen de ser signats pels seus autors i, per tant, plasmen les opinions d’aquests, les Editorials manifesten l’opinió «oficial» del mitjà, cosa prou important.

En pocs dies ens tocarà tornar a anar a votar, en aquest cop, per les Municipals i les Europees. Deixeu-me deixar les Europees a banda i centrar-me en les Municipals; les Municipals són una classe d’eleccions molt especials, car es tracta d’escollir les persones que creiem mereixen dur a terme la política que ens és més pròxima i en la qual som capaços de notar els seus efectes més aviat; en poques paraules, la política local ens toca de molt d’aprop i és la que ens és més pròxima. Això no obstant, malgrat aquesta proximitat, una elecció Municipal no és cap broma, ans al contrari.

Doncs bé, ja es comença a notar els diferents actors escalfant motors i, com no pot ser d’una altra manera, també els mitjans de comunicació ho fan. De tots és sabut que cada Mitjà de Comunicació té una ideologia que d’alguna manera el marca en les coses que publica i opina, i això és bo, sempre que això no acabi provocant certa desinformació. Us comentaré un cas recent que va en aquesta línia; recentment ha aparegut en un mitjà de comunicació ebrenc un Editorial anomenat«26-M, enderroquem el caciquisme amb les urnes» en el qual, fent un petit resum, es plantegen aquestes eleccions com una oportunitat d’eliminar el caciquisme en molts dels 52 municipis i les cinc EMD ebrenques, denunciant l’existència de certs alcaldes i alcaldesses que usen presumptament les seves alcaldies com si fossin finques privades i anteposant els seus interessos privats a l’interès públic. Afirmar això sense aportar proves ni fets concrets, en el meu humil parer, tenint en compte que parlem de l’Editorial del Mitjà en qüestió i, per tant, que plasma la seva opinió «oficial», és, com a mínim, desafortunat.

Més concretament, a l’últim paràgraf d’aquest editorial es fa esment que Tortosa hauria de «liderar este canvi», és a dir, eliminar aquest suposat caciquisme i les seves polítiques caciquils que, segons continua, «han impedit el seu progrés econòmic i durant els darrers dos segles». Permeteu-me que discrepi, fa només dotze anys que l’actual Equip Municipal governa Tortosa, primer, sota el mandat d’en Ferran Bel i, últimament, l’últim any, sota el mandat de la Meritxell Roigé. En aquests dotze anys, Tortosa ha viscut una sèrie de canvis de primer ordre i dels quals he pogut ser testimoni i que no us avorriré relatant, només us diré que actualment l’Erari Municipal està sanejat i que l’endeutament de la nostra ciutat està sota mínims, amés de totes les obres de millora fetes i les expectatives de futur, importants esdeveniments esportius a punt de celebració inclosos.

En resum, que si hi va haver «caciquisme» a Tortosa que va «impedir el seu progrés econòmic durant els darrers dos segles» no és culpa de l’actual equip municipal, sinó dels anteriors i durant els anteriors dos segles; com a prova, tot el que s’ha fet en aquests dotze anys i que no s’havia fet mai abans. No sé el que hagués fet un altre Equip Municipal en aquests dotze anys, el que sí que sé és que ho ha fet l’actual Equip Municipal. Per tant, en aquestes Eleccions Municipals tinc molt clar què valoraré a l’hora d’emetre el meu vot i espero que molta gent tortosina pensi també com jo, ja que en política municipal cal valorar la feina ben feta per damunt de les sigles, dels partits…i dels editorials desafortunats d’algun mitjà de comunicació.

Tortosa, 4-5-2019

Jordi Mulé

Economista CEC

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s