Eleccions Generals i Eleccions Municipals, es poden comparar?

Estem en any electoral i per partida triple. Que tres cites electorals siguin tan pròximes en el temps pot provocar que els resultats d’una elecció es puguin extrapolar a la següent; ara bé, és correcte això?


 

En el segle XVIII el filòsof francès Rousseau deia, «la democràcia perfecta només pot existir en una societat d’àngels» i crec que no li faltava certa raó. Vivim en una societat democràtica i una característica inherent a la nostra societat és que, de manera periòdica, ens toca votar; potser no sigui un sistema perfecte, però él que tenim. Estem en un any electoral i estem cridats a votar, de moment, per partida triple; a les eleccions Generals recentment celebrades caldrà afegir, al cap d’un breu lapse de temps, la celebració de dues eleccions més, les Eleccions Municipals i les Europees. Aquesta situació és certament insòlita, els electors votarem tres cops en un mes i escaig i per motius molt diferents; en un primer cop, hem hagut de decidir, en un ambient polític enrarit, qui ens representarà al Congrés i al Senat de Madrid; ara, en pocs dies, estarem de nou cridats a decidir quins seran els responsables del nostre municipi durant els pròxims quatre anys i, si això no fos ja suficient, amés, qui ens ha de representar al Parlament Europeu.

És a dir, en aquest breu lapse de temps estarem escollint diputats i senadors a Madrid, alcaldes i regidors del nostre municipi i europarlamentaris, tot un batibull. Amb tanta elecció, sembla fàcil que el resultat de cada elecció pugui condicionar el resultat de la següent i això, tenint en compte que l’objecte de cadascuna de les Eleccions celebrades o a celebrar és ben diferent l’un del de l’altre, en la meva opinió, podria ser un greu error. En cadascuna de les diferents Eleccions es presenten diferents formacions però moltes de les sigles que s’hi presenten són fàcilment identificables en totes elles; és a dir, el partit «X» que es presenta a les generals pot adoptar un altre nom en presentar-se a les municipals, però és fàcilment identificable. Per tant, una formació que hagi obtingut un bon resultat en les Generals podria tenir la falsa expectativa que el seu èxit recent serà una garantia d’èxit segur a la següent elecció i aixi transmetre-ho; crec que això seria simplificar-ho tot molt i implicaria obviar l’objecte de cadascuna de les eleccions.

I és que l’objecte de cadascuna de les diferents eleccions d’enguany és ben diferent, no és el mateix votar per escollir, per exemple, un diputat o diputada a Madrid que per escollir el meu alcalde o alcaldessa. En el primer cas, el correcte seria votar a la formació política que, un cop llegit el seu programa electoral i tenint en compte les simpaties i ideologia personals, satisfés més allò que cadascú vegi com a adient per aconseguir un bon govern. En el cas de les Municipals, en la meva opinió, l’elecció és més personal que de la formació política o, en el millor dels casos, una suma d’ambdues coses. Un alcalde o alcaldessa és quelcom de molt important per al dia a dia del ciutadà, car les diferents decisions de la vida municipal influeixen directament en el dia a dia de les persones, parlo de coses tan quotidianes com el sanejament dels carrers, la gestió de les arques municipals, el fet d’assolir una gestió equilibrada de l’endeutament municipal, el de la projecció i promoció del municipi, etc. Coses prou quotidianes però que cal valorar i molt a l’hora de votar als nostres responsables municipals i això, sobretot, per damunt de les sigles sota les quals es presentin.

Per tant, extrapolar el resultat de les Generals a les Municipals, en la meva opinió, és un gran error, no puc imaginar cap elecció més «directa», més «palpable», que una Elecció Municipal. El fet que enguany sigui tan seguida de les Generals pot distorsionar una mica el seu resultat, però tinc la ferma convicció que els electors, en el moment d’escollir el seu alcalde o alcaldessa, sabran valorar el bagatge que cada candidat aporti i això, independentment de les sigles. En poques paraules, a les municipals, per damunt de les sigles, cal valorar les persones i els equips que s’hi presenten i, sobretot, premiar la feina ben feta.

Tortosa, 29-4-2019

Jordi Mulé

Economista col·legiat, Col·legi d’Economistes de Catalunya

núm 13147

Article publicat a «Setmanari L’Ebre» el dia 10-5-2019 i consultable aquí.

 

 

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s