Resum d’una experiència de voluntariat EFEC.

Com cada any, l’Institut d’Estudis Financers (IEF), conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa el programa EFEC d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya. Enguany ha sigut la meva primera experiència com a voluntari formador, vegem una petita crònica de la mateixa.

Dintre del programa EFEC hi col·laboren diverses entitats financeres amb molta presència a Catalunya, com son «La Caixa«, el Banc Sabadell, el Santander i el BBVA, a banda d’altres associacions i entitats de prestigi, com ara el Col·legi d’Economistes de Catalunya. El programa EFEC es podria resumir bàsicament en el disseny d’una sèrie de tallers sobre temàtica financera diversa els quals requereixen d’un seguit de voluntaris per impartir-los; els tallers estan adreçats als alumnes de quart curs d’E.S.O, de qualsevol indret del nostre país, sempre que el centre on aquests alumnes estudiïn estigui adherit a l’EFEC i sent a criteri del centre el fet de adherir-s’hi o no. Com també és habitual des de fa un temps, l’entitat financera on presto els meus serveis s’hi va adherir i va oferir als seus empleats la possibilitat de poder ser voluntaris; enguany, en llegir la convocatòria, no vaig dubtar-ho ni un moment i m’hi vaig apuntar.

Logo del programa EFEC.
Logo del programa EFEC.

Primerament, vull fer palesa del caire estrictament voluntari de les persones que desenvolupem la tasca de formador de l’EFEC, som persones professionals de diverses empreses financeres i del món econòmic en general i als qui només ens mou una motivació, la satisfacció que dóna el poder transmetre uns coneixements generals de cultura financera a uns vailets de catorze anys als quals molts conceptes d’aquesta mena els semblaran distants o complicats, i això en el millor dels casos. Bé val a dir que, amés, per a nosaltres suposa una oportunitat d’enriquiment personal innegable, doncs convindreu amb mi que no és gens fàcil posar-se al davant d’una classe de trenta i escaig alumnes, cadascun amb la seva pròpia inquietud i motivació, i aconseguir arribar a interessar-los en allò que un vol explicar. Si hi ha algun professor que em llegeix, vista la meva experiència en les vuit sessions realitzades, rebeu la meva consideració més distingida per la tasca que dia a dia feu i que penso no sempre és prou ben reconeguda i, amés, la meva gratitud per cedir-nos el vostre espai i temps per a poder impartir els nostres tallers en horari lectiu.

Tanmateix, voldria donar el meu agraïment als centres educatius que s’han adherit a l’EFEC per l’esforç fet cedint-nos els seu valuós temps docent, l’espai físic i el seu material, així com a les nostres empreses i entitats col·laboradores, que no han dubtat en cedir-nos a nosaltres, els seus empleats, per a que, en temps laboral i de manera desinteressada, poguéssim realitzar el nostre voluntariat formador. També voldria agrair tan bona iniciativa a l’IEF i a la Generalitat, doncs penso sincerament que una bona formació financera de base, des de ben aviat, només pot que portar beneficis per als futurs adults. Moltes gràcies a tots, de tot cor.

El meu voluntariat financer EFEC.

Dit això, passem a veure un petit resum del meu primer any com a formador EFEC. En principi, es demana que un voluntari EFEC faci entre cinc i vuit sessions i aquestes s’assignen mitjançant una intranet habilitada a l’efecte. Periòdicament es van oferint les diferents sessions disponibles i els formadors ens les anem assignant a mesura que les nostre possibilitats ho permeten; el calendari de sessions disponibles comença al novembre-desembre i acaba el març-abril. És a dir, que hi ha una extensa possibilitat d’assignar-se sessions i que aquestes estan prou espiades en el temps com per que qualsevol voluntari les pugui assolir sense massa problemes; en el meu cas, vaig preferir ser matiner i em vaig «estrenar» a mitjans de desembre. Vegem les diferents sessions realitzades:

 • Institut Cristòfol Despuig de Tortosa (Baix Ebre), dia 15-12-2015, taller «endeutar-se amb seny«. La meva primera experiència, dia de nervis i d’incerteses però un èxit rotund. Un taller amb consells sobre quan i quan no demanar un préstec i amb explicació del què és la TAE i sobre alguns productes de crèdit. Em va tocar impartir-lo a un grup de vailets interessat en el tema que em va fer una sèrie de preguntes que van dur al debat sa i que em van arribar a fer reflexionar.

  Una instantánea de la sesión.
  Una instantània de la sessió a Tortosa.
 • Institut Mare de Déu de la Candelera de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), dia 14-1-2016, dues sessions consecutives del taller «els dubtes quotidians d’en Jaume«. Taller que té com a objectiu parlar de certs conceptes sobre el consum i sobre l’impost més important que el grava, l’IVA i, amés, sobre com liquidar una nòmina, explicant com funcionen les retencions en concepte d’IRPF i Seguretat Social. Tot i la dificultat i la densitat del taller, un deu pels xiquets de les dues classes.
 • Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea (Terra Alta), dia 18-1-2016, sessió del taller «Inversió intel·ligent II«. Sessió que parla de perfils de risc, de l’estalvi versus la inversió i de per què els productes més arriscats acostumen a oferir rendibilitats més altes. Un grup de nois i noies que de seguida van anar en sintonia amb el ritme de la classe i que, penso, van poder conèixer per primer cop una sèrie de coses que igual els sonaven només d’haver-los sentit a les notícies o vist en algunes pel·lícules.
 • Institut Sól de Riu d’Alcanar (Montsià), dia 22-1-2016, sessió del taller «endeutar-se amb seny«, Vaig impartir el mateix taller del dia del començament, a Tortosa. El grup d’alumnes molt bé, van entendre a la primera el què era això de la TAE i el per què un préstec amb un tipus d’interès més baix que un altre, però amb una TAE més alta que el segon préstec és menys interessant.
 • Institut Salvador Vilaseca de Reus (Baix Camp), dia 19-2-2016, tres sessions consecutives del taller «els dubtes quotidians d’en Jaume«. La cirereta del pastís; em vaig decidir a reservar les meves tres últimes sessions per al meu antic institut de Reus, allà on vaig estudiar l’antic B.U.P. i el C.O.U i del qual tinc tants bons records.
  FullSizeRender(3)
  Vista de la façana de l’Institut Salvador Vilaseca de Reus.

  Com a curiositat, comentar-vos que l’Edifici de l’actual Institut Salvador Vilaseca de Reus és un antic monestir i allà hi va estudiar Antoni Gaudí.

  FullSizeRender(4)
  Un institut amb història.

  Val a dir que va ser gràcies als bons oficis de l’actual cap d’estudis i antic company meu de classe, en Joaquim Soro, que vam poder coordinar-ho perfectament; primerament, per què l’Institut Vilaseca de Reus estigués adherit a l’EFEC, segon, per què jo mateix pogués impartir-hi alguna sessió. Realment, l’experiència per a mi va ser indescriptible, convindreu amb mi que és molt bonic poder fer una sessió formativa allà on un ha estudiat de xiquet i, amés, em vaig poder retrobar amb alguns dels professors que jo havia tingut i que em van ajudar en el desenvolupament de les sessions mateixes. Des d’aquestes línies vull donar les gràcies a la Misericòrdia Nomen, professora de matemàtiques i antiga meva professora de C.O.U., a la Cristina Ferri, professora del primer grup, a l’Empar Pont, antiga professora meva i amb la que vaig poder parlar una estona durant la pausa i qui em va ensenyar l’edifici i les aules on vaig fer C.O.U, a en Joaquim Soro, ja esmentat abans, i que va voler assistir a la tercera sessió, als alumnes dels tres grups i a tot el professorat en general per la simpatia i bon acolliment. Moltes gràcies a tots.

  20160219_105038_Richtone(HDR)
  Vista de la tercera sessió.
20160219_104545_Richtone(HDR)
Una altra vista de la tercera sessió a Reus.

En resum, una experiència inoblidable i molt recomanable per a qualsevol persona que tingui interès a transmetre els seus coneixements a les noves generacions. Tant de bo iniciatives com aquesta perdurin molt de temps, doncs estic segur que així entre tots contribuirem a aconseguir una societat millor per als nostres descendents.

Una abraçada a tots.

Jordi Mulé

Economista C.E.C. núm 13147.

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s