ECONOMIA I SENYAL «WOW»

image

En 1977 el ràdio-telescopi “Big Ear” va enregistrar un potent senyal de ràdio procedent de l’espai profund. Aquest senyal va durar setanta-dos segons i era unes trenta vegades més forta que les que els astrònoms que treballaven allí solien escoltar. Aquesta emissió va quedar registrada en la tira de fons del telescopi i l’empleat que la va veure no va poder fer una altra cosa que marcar-la amb un bolígraf vermell i escriure al seu costat un “wow!” d’admiració. Aquest senyal provinent de l’espai profund era inaudit i ben podia ser la prova del descobriment d’una intel·ligència extraterrestre; van saltar totes les alarmes i durant els dies següents es va estar cercant a consciència el cel sense que el “senyal wow” tornés a aparèixer, simplement es va esfumar i ha quedat com un dels molts “misteris sense resoldre”, alimentant tot tipus de conjectures i les teories més absurdes.

Anant a l’actualitat econòmica, en els últims temps se’ns està bombardejant contínuament amb notícies positives; que si l’atur ja no creix, que si l’evolució del PIB manifesta que la recessió ha acabat, i moltes altres. Mentrestant, França sembla ser que està entrant o ha entrat en crisi o recessió i altres economies europees sembla ser que segueixen la mateixa senda, de fet, el dur pla d’ajust presentat per Manuel Valls, primer ministre francès, no tindria sentit si no hi hagués el risc de recessió. A tot això, el risc de guerra civil a Ucraïna i les possibles dificultats en el subministrament de gas rus, que pot encarir els preus del gas natural, qualsevol que sigui el seu origen; en definitiva, els senyals actuals estan molt bé, però al meu entendre no s’ha produït encara cap “senyal wow” que ens indiqui, sense cap dubte, que la recuperació s’ha iniciat. Algú em va explicar una vegada que les crisis podien ser de tres tipus, una “V“, una “U», o una “L“, depenent de l’evolució de la baixada i la pujada i la seva rapidesa. El millor cas és la “V” però, en el nostre cas, molt em temo que estem davant una “L“, igual que la crisi última de Japó, que també provenia d’una bombolla immobiliària i que comparteix molts aspectes amb la què nosaltres vivim actualment.

Sigui com sigui, la recuperació econòmica precisa de senyals i proves més solvents que les actuals; mentrestant, està molt bé que rebem notícies econòmiques positives però personalment m’alegraré molt quan aparegui un “senyal wow” de la recuperació real. Serà una gran notícia.

2 comentarios sobre “ECONOMIA I SENYAL «WOW»

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s