Bombolles especulatives.

20140303-184110.jpg

Al segle XVII es va produir a Holanda una de les primeres bombolles econòmiques de les quals es té coneixement, en concret es va tractar d’una espiral especulativa tan forta sobre el bulb de la tulipa que només un va arribar a valer tant com una luxosa mansió.

La tulipa era llavors una exòtica flor nouvinguda als Països Baixos, on el seu terreny era idoni per al seu cultiu, amés, la varietat cromàtica de les flors que sortien d’aquests bulbs feia que les varietats més rares fossin les més desitjades.

Sobre 1630 el preu de la tulipa es va disparar; es va arribar fins i tot a especular sobre els bulbs encara no conreats (mercat de futurs) i molta gent es va endeutar per fer operacions amb ells, comptant amb els beneficis futurs de la venta a preu més alt que la compra; al final, en una època en què un salari anual mitjà era d’uns 150 florins, es va arribar a pagar més de 90.000 per un lot de tulipes.

Al final va succeir l’inevitable, va arribar un moment en què el mercat va col.lapsar, va baixar en picat el preu de la tulipa fins al seu preu real i, com a molta gent s’havia endeutat per adquirir-los, de sobte es van trobar amb que eren propietaris d’una flor que no valia res, es van arruïnar i l’economia holandesa va fer fallida. Aquest fenomen ha passat a la història com la TULIPOMANIA.

Aquest és un dels primers exemples coneguts de bombolles especulatives, però totes les posteriors han seguit patrons similars; als anys vint del segle passat va ser bursària, al començament del segle XXI va ser immobiliària i actualment ha sigut la «moneda virtual» BITCOIN. Totes tenen el mateix patró, eufòria especulativa, pujada de preus sense control, endeutament a futur, pànic, esfonsament i crisi.

El curiós és que encara avui dia passin aquests fenòmens; és responsabilitat de tots evitar-los però molt difícil detectar-los i parar-los un cop comencen; qui és el valent que és capaç de tallar de socarrel un cop d’eufòria col.lectiva?

Article publicat al web de «la Ciutat» i consultable en aquest link.

 

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s