Normativa SEPA. Guia senzilla.

SEPACAT

El dia u de febrer de 2014 va entrar en vigor la nova normativa europea SEPA que modificà els sistemes de pagaments i cobraments en euros.

Aquesta normativa harmonitza i unifica els mètodes i sistemes usats en les transaccions electròniques en multitud de països de la Zona Euro i algun d’altre. Aquest breu article només pretén donar una explicació senzilla i breu de la repercussió de la nova normativa per a una persona del carrer i no vol ser cap guia detallada, ja que els canvis són molts i profunds.

Els canvis en el nostre dia a dia, sense voler ser exhaustius, afecten a:

  1. Noves domiciliacions bancàries: A partir d’ara, per domiciliar un nou rebut bancari, haurem de facilitar l’IBAN i el BIC, enlloc dels fins avui vint dígits del CCC. Les domiciliacions existents abans de l’entrada en vigor continuaran funcionant sense problemes, si bé és possible que els nostres proveïdors ens demanin actualitzar les dades del CCC a IBAN-BIC. D’altra banda, també s’unifica el sistema de cobrament de rebuts domiciliats per als emissors dels mateixos, unificant i facilitant el procés i aplicant terminis de devolució tipificats per a tots els països adherits al SEPA.
  2. Transferències bancàries: Fins ara s’usava el CCC per a les transferències nacionals i l’IBAN-BIC per a les transferències a l’estranger (la majoria). A partir d’avui, per fer una nova transferència bancària i igual que per domiciliar rebuts, s’haurà d’usar també l’IBAN i el BIC. D’aquesta manera, s’unifiquen les transferències nacionals i a l’estranger de la Zona Euro i d’altres països adherits. És a dir, no hi haurà diferències entre enviar una transferència a França o al banc del costat de casa. Si algú té una ordre de transferència automàtica incorporada al seu banc des d’abans de l’entrada en vigor de la nova norma, aquesta continuarà funcionant.
  3. Targetes: També s’unifiquen els sistemes de targetes, fent-los uniformes en tots els països adherits a la normativa SEPA; d’aquesta manera possiblement s’abaratiran els costos i serà més fàcil retirar efectiu o fer pagaments en targetes als països adherits.

CONCEPTES CLAU:

  • CCC: Sistema de numeració de comptes bancaris usat fins ara a Espanya, corresponen als vint dígits de la mateixa i identifiquen a l’entitat, l’oficina, el dígit de control i els últims deu dígits al compte, de la següent manera:              CCC   =   XXXX   XXXX   XX   XXXXXXXXXX
  • IBAN: Codi que identifica al nostre compte en format europeu. Es tracta d’afegir davant del nostre CCC dues lletres que identifiquen el país i dos nombres que són un dígit de comprovació de tot el nombre; per exemple, per a un compte espanyol:                  IBAN= «ES»   +   XX   + CCC
  • BIC: Codi de lletres que identifica amb seguretat el banc destinatari; d’aquesta manera, el sistema reconeix amb total seguretat el banc i l’oficina on volem enviar la transferència o cobrar un rebut.

Versión en castellano.

3 comentarios sobre “Normativa SEPA. Guia senzilla.

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s