Curt o llarg termini?

En aquests temps de crisi se sent molt a parlar de retallades, és un concepte que, malauradament, tots hem incorporat al nostre dia a dia; es retalla en Sanitat, es retallen els sous dels funcionaris…es retalla en tot el que es pugui; vaja, que sembla que actualment si no es retalla no es fa el que toca! Però cal tenir en compte que el que pot ser bo a la llarga no té perquè ser-ho a la curta i a l’inrevés.

I diuen que totes aquestes retallades tenen uns bons propòsits a llarg termini, la millora de la competitivitat i la lluita contra el gran dèficit públic de l’Estat. Com s’ha fet? Doncs, entre d’altres mesures, fent discutibles reformes estructurals del mercat laboral, apujant els impostos i retallant despeses en Educació, en Sanitat i congelant o abaixant sous de funcionaris; de moment no hi ha hagut polítiques serioses encaminades a optimitzar seriosament  l’estructura i nombre de les administracions en un sistema més que burocratitzat, i tot això per motius polítics evidents.

A curt termini, a banda de l’evident cost social, totes aquestes mesures tenen efectes econòmics com a mínim discutibles ja que pujades d’impostos, baixades de sous i retallades en despeses públiques afecten directa i negativament al càlcul del Producte Interior Brut (PIB). La sort ha sigut que les exportacions, en bona part catalanes, han anat molt bé i han compensat l’efecte negatiu d’aquestes retallades a curt termini. Algú recorda que fa pocs dies els titulars dels diaris anunciaven el començament de la sortida de la crisi degut a una minsa pujada del PIB?

Ens diuen que les polítiques dutes a terme miren el llarg termini, que les reformes volen dotar de competitivitat futura al país i que no ens fixem en l’efecte immediat. Encara així, els sacrificis, costs socials i efectes negatius a curt termini són clars; per això deixo a l’aire aquesta pregunta,  els possibles beneficis futurs que no ha vist encara ningú  compensaran el cost social que es pateix actualment? Tant de bo!

El vaig publicar a «la ciutat» el dia 29-11-2013 i es pot consultar aquí.

Què en penseu? / ¿Qué pensais?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s